Фондация за реформа в местното самоуправление
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория

На територията на Свищов са декларирани над 120 археологически, художествени и архитектурни паметници на културата с местно и национално значение. Запазени са цели ансамбли архитектурни паметници от края на 18 до края на 19 век. Между паметниците, които придават особено значение на града, са и многобройните величествени храмове, строени от родолюбиви свищовлии. При археологически разкопки край Свищов са открити много останки на античния град Нове с неоценима историческа стойност. С него са свързани редица събития и личности от времето на римското господство на Балканския полуостров. През 2003 г. работна група от представители на Община Свищов, Стопанска Академия ``Димитър Ценов`` и Съвет по туризъм Свищов, обсъдиха възможностите за реално използване на културно-историческите дадености в региона за насърчаване икономическото развитие на общината, чрез развитие на културен туризъм. Общо бе мнението, че големият потенциал на древния римски град Нове не се използва. По-късно през същата година Община Свищов и Съвет по туризъм - Свищов разработиха и кандидатстваха с проект ``Възстановяване и промоция на древната римска крепост Нове в Свищов`` по програма ``ФАР Културен туризъм`` на Европейския съюз.

Практика

Проектът бе одобрен за финансиране и започна неговата реализация. Основен компонент в него бе изграждането на Посетителски център.

След няколко месечни подготвителни и строителни дейности в края на месец юни 2005 г. той бе официално открит. Изграждането на Посетителския център премина през следните етапи:

Дейност 1: Техническа подготовка за строителните работи в Нове.

В съответствие с Общите условия за договориране на дейности, финансирани от Европейската Общност, процедурата за избор на подизпълнител за извършване на строително-консервационните работи по проекта бе проведена като опростена тръжна процедура след консултации с поне три строителни фирми на обща стойност не повече от 200 000 евро. Тръжното досие за изпълнение на строително-консервационните работи по проекта бе изготвено от Община Свищов и одобрено от Изпълнителна агенция ``Програма ФАР`` МРРБ.

След одобряването от Изпълнителна агенция ``Програма ФАР`` МРРБ на Оценителния протокол от търга и на Протокола от преките преговори, на 30.07.2004 г. между Община Свищов като възложител и фирмата, спечелила конкурсната процедура ``ВТ Инженеринг`` ООД гр. Велико Търново беше сключен договор за строително-консервационни работи и създаване на Посетителски център в древния римски град Нове.

Дейност 2: Изграждане на Посетителски център в околностите на Нове

Официалното откриване на строително-консервационните работи на обект ``Посетителски център`` се състоя на в края на август 2004 г. Кметът на Община Свищов Станислав Благов направи първата копка на строежа на Посетителския център в присъствието на депутати, представители на Министерство на икономиката, членове на българо-полската археологическа експедиция ``Нове 2004`` и др. Събитието беше широко отразено от представители на медиите национални, регионални и местни.

Местоположението на сградата на Посетителския център в археологическия резерват ``Нове`` наложи извършването на допълнителни археологически и геоложки проучвания, предшестващи полагането на основите на сградата, които продължиха два месеца. Проведените проучвания завършиха с получаване на разрешение за започване на строителни дейности.

Построената сграда на Посетителския център се състои основно от многофункционално пространство с обособяване на: площи за експониране на археологически находки, зона за провеждане на беседи, зона за кафене и с предвидени самостоятелни помещения за магазин за сувенири, за канцелария, помещения за екскурзоводите и обслужващи помещения. Строителните работи на обекта бяха извършени под постоянния контрол на екипа, реализиращ проекта, по отношение на качеството и количествата на изпълнените работи на строежа и в съответствие с одобрените проекти за сградата, измененията към тях и действащите в страната норми в областта на строителството.

Дейност 3: Направа на просеки през горския масив извън крепостната стена и разположени на 150 метра от Западната порта до зоната на обект ``Военна болница`` в римския град Нове.

Просеките през горския масив бяха геодезически трасирани и направени при съобразяване с условията на прилежащия терен и при предвиждане на минимална намеса в горския масив (изсичане на дървета). Община Свищов заплати съответна такса по Закона за горите на Национално управление по горите гр. София.

Дейност 4: Изграждане на алея от изкуствен камък върху пясъчна възглавница от Посетителския център до Западната порта на римския град Нове.

След приключването на т. нар. ``груб строеж`` на сградата на Посетителския център избраната фирма - подизпълнител на строително-консервационните работи изгради предвидената по проекта алея, свързваща Посетителския център със Западната порта на древния град.

Дейност 5: Озеленяване на маршрути.

Засаждането на множество зелени растения в периода на довършителните работи на обекта облагороди пространството около оформените на територията на археологическия резерват ``Нове`` алеи и пътеки.

Дейност 6: Доставка и монтаж на указателни табели.

В периода на довършителните работи по Посетителския център археологическите обекти на територията на древния римски град Нове, представляващи интерес за посетителите, бяха обозначени с указателни табели.

Дейност 7: Съгласувано с археолозите почистване на открити археологически обекти.

На съвместна среща представители на Община Свищов съгласуваха с членовете на българо-полската археологическа експедиция, работеща на територията на Нове, археологическите обекти, открити в древния римски град, с чието почистване ще се ангажира Община Свищов. В съответствие с поетия ангажимент бе извършено цялостно почистване на гореспоменатите археологически обекти.

Дейност 8: Декоративно озеленяване на зони от консервирани археологически обекти.

В периода на довършителните работи по Посетителския център беше извършено декоративно озеленяване на определени зони от консервираните археологически обекти, намиращи се на територията на древния римски град Нове.

Дейност 9: Изграждане на паркинг за два автобуса и за двадесет леки автомобила.

В хода на довършителните работи на обекта избраната фирма-подизпълнител на строително-консервационните работи извърши машинно подравняване на терена, трасиране на елементите на вертикалната планировка върху терена, асфалтиране на подхода от второкласния път Свищов-Русе към сградата на Посетителския център и оформяне на площадки около сградата, пригодени за паркиране на автобуси и леки коли.

Резултати

Основните резултати от изграждането на Посетителския център могат да се синтезират в следните направления:
- Изградена по европейски стандарти туристическа инфраструктура. Архитектурната идея успешно е реализирана от строителя на Посетителския център. Сградата и прилежащата инфраструктура могат успешно да се експлоатират дълги години за осигуряването на туристическия поток с информация, провеждане на беседи и тематични семинари/ конференции, освежаване, базови хигиенни нужди.
- Благоустрояване на екстериора в рамките на разкритите обекти в древната римска крепост Нове, осигуряване на акцент върху разкритите исторически обекти и нормалното им наблюдение.
- Възможност за снабдяване с рекламни и информационни материали за римския град Нове и за други туристически обекти в околностите. Материалите представляват необходимия набор от печатни и на оптичен носител издания за целите на туристическия поток.
- Създаване на бизнес модел за функционирането на Посетителския център и за осигуряването на устойчивост. Преди началото на проекта липсваше всякаква визия за устойчивото функциониране на туристически продукт в културния туризъм. В резултат от работата на Община Свищов, Съвет по туризъм Свищов и партньорите по проекта се създаде бизнес модел за поддържането и развитието на инфраструктурата, информационната система и маркетинговата стратегия за насочване на усилията към най-важните целеви групи.
- Промоциране и популяризиране на туристическа дестинация ``Свищов``. Резултатите от проекта са окуражаващи туристическа дестинация ``Свищов`` става известна на българския туристически пазар, сред туроператорите, медиите. Започва се работа за привличане на чуждестранни туристи, представляващи важна целева група, заради круизните кораби по Дунав и интереса на специализирани групи туристи към културния туризъм.
- Построяването на сградата на Посетителския център в близост до археологическия резерват ``Нове`` предоставя изключително подходящи условия за провеждането на беседи на туристическите групи, посещаващи античния град. Същевременно проектното разпределение на сградата предложи много добри възможности за предстоящо уреждане на археологическа експозиция от експонати, открити на територията на Нове.
- Постигане на по-добро използване на културното наследство на регион на град Свищов за създаване на устойчив поминък на местното население.

Иноватор: Стоян Парашкевов
Дата на публикация: 29 август 2005
Номинации: 19
Стоян Парашкевов
Директор на Дирекция ``АПИО``
Свищов - 5250
ул. ``Цанко Церковски`` 2
Tel:0631/ 60582
Fax:0631/ 60504
http://www.svishtov.bg

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]